tiistai 12. helmikuuta 2008

Vaihtoehto vasemmalla

Näyttää siltä, että Vasemmistopuolue lähtee seuraaviin vaaleihin omalla ohjelmallaan ja politiikallaan. Yhteistä vaalimanifestia ei näillä näkymillä synny demarien ja vihreiden kanssa.

Sanoisinpa että hyvä niin. Politiikassa tarvitaan todellakin vaihtoehtoja nykyiselle menolle. Viime vuosien kehitys on mennyt konseksuksen suuntaan, eli jokseenkin kaikki ovat samaa mieltä kaikesta. Eroja on toki ollut oikeiston ja punavihreiden välillä. Mutta viime vaalikausien läheinen budjettiyhteistyö oli omiaan hämärtämään puolueiden,varsinkin vasemmiston ja demarien, väliset erot. Yhteisymmärryksen politiikka johtaa äänestäjien välinpitämättömyyteen. Monet jättävät äänestämättä juuri vaihtoehtojen puuttuessa.

Vasemmistopuolueelle se oli selvästi tappiollista. Puolue ei kyennyt profiloitumaan omalla politiikallaan sosdemhallituksen kyljessä. Kaksissa viime vaaleissa menetettiin kolmannes valitsijoista, ja ollaan siis puoliinnuttu vuoden 1998 vaaleista. Meidät samaistettiin hallituksen politiikkaan, joka leikkasi julkista sektoria, ja siten heikensi palveluja. Joten johonkin on ryhdyttävä.

Puolue on kääntänyt katseensa Norjaan ja Hollantiin, joissa vasemmisto on menestynyt hyvin. Sen se on tehnyt juuri ajamalla omaa vaihtoehtoista politiikkaansa. Uusliberalistinen katsomus on hallitsevana Euroopan oikeistossa, ja myös suurelta osin sosialidemokraateilla. Se tarkoittaa pääoman vapauttamista kaikista rajoituksista ja myös julkisten palvelujen siirtämistä yksityisten yhtiöiden hallintaan ja voitontavoittelun kohteiksi. Siinä on jo pitkälle onnistuttukin. Sellaiselle politiikalle siis vasemmistopuolue haluaa olla vaihtoehtona. Vasemmalla on edelleen vahva luottamus demokratiaan ja toimivaan julkiseen sektoriin. Niillä on myös laaja kannatus suuren yleisön keskuudessa. Sen osoituksena on nykyisen oikeistohallituksen politiikan kärsimä haaksirikko, ainakin kannatuslukemien perusteella.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tarvitaan todellakin vaihtoehtoja politiikkaan. Ei kannata jättää kenttää ruotsidemokraateille. Blogi on hyvä aloite!