maanantai 4. helmikuuta 2008

Sairaat sosiaaliin

Hyvinvointivaltion tunnusmerkkeihin ovat kuuluneet mm. verovaroin kustannetut sairaanhoito sekä yleinen kaikkia koskeva sairausvakuutus ja työttömyyskorvaus. Nykyinen oikeistohallitus kuitenkin on hyvää vauhtia ajamassa alas sitä vähää mitä hyvinvointivaltiosta vielä on jäljellä. Juuri ennen joulua tuli esitys, joka toteutuessaan vie noin 100000 ihmistä sosiaaliavun piiriin, sen sijaan että he saisivat ennen varhaiseläkkeenä tunnetun sairauskorvauksen. Esitys koskee kaikkia joille on myönnetty määräaikainen sairauskorvaus elokuun 2007 jälkeen. Kun laki aikoinaan tulee voimaan, niin uusia määräaikaisia "eläkkeitä" ei enää myönnetä. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että nuo satatuhatta ihmistä paranevat kuin ihmeen kautta, vaan sitä että heidän "toimeentulonsa" jää sosiaaliavun varaan. Sen sanoo hallitus suoraan oman lakiehdotuksensa muistiossa.

Näin ollen yleinen sairausvakuutus siirretään suurelta osin kuntien niskoille. Minkäänlaista korvausta kunnille ei ole luvassa, joten sosiaaliavun tuntuva lisäys maksetaan joko nostamalla veroja tai leikkaamalla muita menoja.

Työttömyyskorvausta on jo heikennetty ja kassamaksuja korotettu tuntuvasti. Hallituksen linja siis on tietoisesti suunnattu heikompaan asemaan joutuneita vastaan. Miksi? Siksi että työttömät pakotetaan ottamaan alempipalkkaisia töitä. Näin luodaan "hyvinvointi" Ruotsiin halpapalkkamarkkinat, ja yritysten voitot kasvavat. Toisaalta sen takia, että oikeiston kyyninen ajattelutapa ei tunne empatiaa sairaita kohtaan. Hallitus noudattaa periaatetta "joka ei työtä tee, sen ei syömänkän pidä". Sairaat eivät tuota lisäarvoa. Siksi heitä ei kannata ylläpitää.
Hallitukselle on tärkeämpää alentaa hyvätuloisten veroja kuin antaa sairaille ja työttömille ihmisarvoinen elämä. Toivon hallitukselle pikaista työttömäksi jäämistä!

Ei kommentteja: