torstai 7. helmikuuta 2008

Viraton virasto?

Hallitus aikoo perustaa uuden viraston. Sen tehtäväksi tulee valvoa, ettei Yleinen vakuutuskassa, yleiskielessä sairaskassa, maksa ihmisille korvauksia väärin perustein. Viime vuosina on sairaskassa ollut valtiovallan erityisessä valvonnassa. Koko systeemi maksaa liikaa, kun ihmiset sairastavat niin paljon, on sanottu. Ja kaiken lisäksi monet saavat rahaa vilppiä käyttäen, eli fuskaamalla. Mutta nyt siis laitetaan sairaskassa, ja varsinkin sieltä korvauksia saavat, kuriin ja herran nuhteeseen.

Uuden viraston ylläpito maksaa 100 miljoonaa kruunua. Mutta tiedossa ei ole kuinka paljon virasto tulee antamaan takaisin valtion kassaan vähentyneen väärinkäytöksen takia. Se johtuu siitä, ettei ole olemassa minkäänlaista tietoa siitä, kuinka suurista summista on kyse. Viime syksynä herätti suurta julkista huomiota kun muuan "asiantuntijaryhmä" ilmoitti arvionaan, että 20 miljardia kruunua vuosittain maksetaan väärin perustein. Tähän tulokseen he olivat päätyneet siten, että ryhmän jäsenet kukin vuorollaan tekivät arvauksen vilpin suuruudesta. Keskiarvoksi saatiin tuo yllämainittu summa. Sosiaalivakuutukset maksavat valtiolle yhteensä n. 460 miljardia.

Arvio on siis vähintäänkin epätieteellinen, mutta hallitus ja media ovat tehneet siitä julkisen totuuden, koska se sopii hyvin hallituksen poliittisiin kuvioihin. Aina asiasta puheenollen vedotaan juuri tuohon summaan. Äskettäin tuli julkisuuteen, vain pikaisesti ja ilman minkään asiantuntijaryhmän tai hallituksen kommenttia tieto, että poliisitutkimukseen johtaneista väärinkäytöksistä johti syytteeseen asti 285 tapausta, joka on 12 prosenttia kaikista poliisille ilmoitetuista. Noiden yhteissumma oli 180 miljoonaa kruunua.

Jos nyt olisi niin onnellisesti, ettei fuskaaminen olisikaan tuon suurempaa, ja olettakaamme että virasto saa senkin vähän loppumaan, niin valtio tienaa 80 miljoonaa nettoa vuodessa. Kyllä se yhden viraston väärtti on. Vai onko?

Ei kommentteja: