perjantai 21. maaliskuuta 2008

Yleinen rahanjako

Hallitus esittää työnantajamaksujen alentamista alle 26 vuotiaille työntekijöille. Työnantaja saa puolittaa sosiaalimaksunsa valtion kassaan ottaessaan töihin nuoren ihmisen. Hallitus uskoo näin vähentävänsä nuorisotyöttömyyttä. Hallitus arvelee toimenpiteen maksavan n. 6 miljardia kruunua ja antavan korkeintaan 15000 nuorelle työtä. Siis kallista on, ja varsinkin epävarmaa tuottaako se toivottua tulosta.

Jos nyt jätämme sivuun sen tosiseikan, että työnantajamaksut ovat osa työntekijöille maksamatta jätettyä palkkaa, niin on kyseenalaista miksi hallitus haluaa jakaa valtion rahoja yksityisyrittäjille ilman vaatimusta vastapalveluksesta, eli uusien työntekijöiden palkkaamisesta? Nykyinen työlainsäädäntö ja pätkätöiden aikakausi antaa mahdollisuuden työnantajalle pistää pois yli 25 vuotiaita ja ottaa tilalle nuori työntekijä, jolloin hän saa työn teetettyä entistä halvemmalla. Se tuottaa puhdasta voittoa firmalle. Uusia työpaikkoja tuollainen henkilön toiseen vaihtaminen ei siis tuota. Joten esitys on todellisuudessa pelkkä lahja työnantajille.Hallitus arvelee, että toimenpide luo työpaikkoja lähinnä yksityiselle palvelualalle, kuten hotellit ja ravintolat. Mutta ei ole luultavaa että esim. hampurilaisbaari tulee myymään enemmän hampurilaisia ja palkkaamaan lisää henkilökuntaa sen takia, että omistajan ei tarvitse maksaa täyttä työnantajamaksua.

Tuo 6 miljardia olisi voitu sen sijaan käyttää julkisen sektorin palvelujen parantamiseen. Sairaanhoito, vanhusten ja lasten hoito sekä koulu kärsivät henkilöpulasta vuosia jatkuneiden "säästötoimien" takia. 15000 henkilöä lisää noihin töihin toisi helpotusta stressiin ja parantaisi palveluja. Mutta sellainen ei tietenkään sovi hallituksen kuvioihin, se kun haluaa yksityistää kaikki julkiset palvelut.

911 päivää vielä jäljellä seuraaviin vaaleihin. Kuinka paljon hallitus vielä ehtiikään jakaa meidän yhteisiä rahojamme ennen sitä?

Ei kommentteja: