perjantai 7. maaliskuuta 2008

Ay-liike toden edessä

Ammattiyhdistysliike menetti vuonna 2007 n. 185000 jäsentä, eli 7%. Se on suurin jäsenkato sitten suurlakkovuoden 1909. Tämä johtaa tietenkin ay-liikkeen voiman heikentymiseen ja siten jäsenten etujen ajaminen työnantajaa vastaan käy vaikeammaksi. Järjestäytymisaste on nyt 73 % kun se perinteisesti on ollut 80:n tienoilla.

Jäsenkato on seurausta hallituksen tietoisesta politiikasta heikentää ay-liikettä. Työttömyyskassamaksun tuntuva korottaminen, jäsenmaksun poistaminen verovähennyksistä, sekä yleinen kampanja ay-liikettä vastaan tarkoituksena mustamaalata lailliset työtaistelukeinot "mafiametodeiksi" on tuottanut toivottua tulosta jo hallituksen ensimmäisen koko kalenterivuoden aikana. Tasaisen vauhdin taulukolla ehditään ennen seuraavia vaaleja pitkästi yli puolen miljoonan jäsenen poistumiseen.

Politiikan tarkoituksena on siis heikentää ay-liikettä. Sen seurauksena tulee olemaan palkkojen ja muiden työehtojen huononeminen. Työympäristöön ei tulla kiinnittämään yhtä suurta huomiota kuin nykyisin. Se tulee näkymään lisääntyvinä työperäisinä sairauksina. Työntekijöiden asema työpaikalla tulee epävarmemmaksi monin tavoin.

Hallituksen politiikka ei ole luonnosteltu sattumalta. Kun muistaa että EU:n koko perusta on pääoman ja tavaroiden vapaa liikkuminen maasta toiseen, niin kaikenlaiset "kaupan esteet" pitää poistaa. Niihin esteisiin kuuluu ay-liike työntekijöiden oikeuksien puolustajana. Siksi se on tehtävä hampaattomaksi. Vaxholmin tapaus ei ollut viimeinen laatuaan. EY:n tuomioistuin tulee jakamaan samansuuntaisia tuomioita vastaisuudessakin.

Nyt viimeistään olisi LO:n aika herätä ruususen unestaan ja reilusti tunnustaa arvioineensa väärin EU:n luonteen ja periaatteet puolustaessaan jäsenyyttä. Pitää yrittää painaa jarrua ennenkuin ollaan jyrkänteen reunalla. Nyt on ehkä siihen viimeinen mahdollisuus ennenkuin EU:n uusi perustuslaki on hyväksytty valtiopäivillä. On vaadittava Ruotsille poikkeusta saada pitää oma työmarkkinamallinsa myös tulevaisuudessa. Muussa tapauksessa on jätettävä hyväksymättä perustuslaki. LO ja TCO yhdessä ovat vieläkin voimakkaita. Kyse on vain siitä, haluavatko ne käyttää voimaansa vai mennä vapaaehtoisesti teuraaksi.

Ei kommentteja: